Hamilelik diş ve dişetlerini nasıl etkiler?

Hamilelik; başladığı andan anne adayının yavrusunu kucağına alana kadar yaklaşık 40 hafta kadar süren bir süreçtir. Süresi bireylere göre değişiklik gösterebilir. Anne adayında bu süreç zarfında hem fiziksel hem de ruhsal birçok değişiklik meydana gelir. Salgılanan hormonların değişmesi nedeniyle vücutta birçok sistem etkilenirken sindirim sisteminin başlangıcı olan ağız bölgesinin de etkilenmesi normaldir. Özellikle östrojen ve progesteron hormonunun artmasından dolayı dişlerde biriken plak miktarı artar. Plak gerektiği gibi temizlenmez ise hamilelik gingivitisi denilen diş etlerindeki iltihabi tablo ortaya çıkmaktadır. Ağız temizliğinin ihmali devam eder ise durum daha da ilerleyerek periodontitise yol açar. Hamileliğin ilk dönemlerinde görülen bulantı ve kusmalar ağız bakımını zorlaştırır ve durumun kötüleşmesine neden olur.

Hamilelik Diş Çürüğüne Sebep Olur mu?

Hamilelikte vücuttan kalsiyumun çekilmesi ve bunun da dişlerde çürüklere neden olması gibi yanlış bir inanış vardır. Aslında çürüklerin nedeni, bu dönemde ağız bakımının tam olarak yapılamamasıdır. 

Hamileliğin Hangi Aşamasında Diş Tedavisi Yapılabilir?

Hamilelik üç dönemden oluşur her üç aylık periyoda bir trimestir denir. Acil yapılması gereken tedaviler hamileliğin her döneminde yapılabilir. Annenin sağlık durumunu etkileyen her türlü problemin karnındaki bebeği de etkileyeceği düşünülerek bu sağlık problemlerin ivedilikle çözülmesi amaçlanır. Hastanın jinekoloğu ile işbirliği içerisine girilip tedavinin ne zaman, ne şartlarda ve hangi meditasyonlar kullanılarak yapılacağına karar verilir. Acil olmayan tedaviler için en uygun dönem üçüncü ay ve altıncı ayları arası olan ikinci trimestirdir. Diş taşı temizliği ve ağız hijyenine yönelik işlemler hamileliğin her döneminde yapılabilir. Hamilelik döneminde yapılacak tedaviler sırasında güvenli olmadığı düşünüldüğü için radyografi alınmaz radyografi alınıp yapılması gereken tedaviler hamilelik sonrasına ertelenir. Kesinlikle radyografi alınması gerekiyor ise çekim esnasında anne adayını ve bebeği x ışınlarından koruyacak özel önlükler giydirilir. 

Hamilelik döneminde kullanılan tüm ilaçlar plasenta bariyerinden geçerler. Anne adayına reçete edilecek birçok ilacın bebeğe herhangi bir zarar verip vermediği, test edilemediği için bilinmesi mümkün değildir. Bu yüzden gebelikte ilaç kullanımı kısıtlandırılır. Bebeğin dişlerinde renklenmeye yol açan Tetrasiklin grubu antibiyotiklerse kesinlikle kullanılmaz. Lokal anestezik maddelerden çok azında bulunan “octapressin” adlı damar büzücü madde uterus kasılmalarını başlatabileceği için gebelikte kullanılması uygun değildir.

Top
Randevu Al
Röntgen Gönder

Kişisel verileriniz KVKK kapsamında mevzuata uygun olarak toplanıp işlenmektedir. Daha fazla bilgi almak için Aydınlatma Metni’ni inceleyebilirsiniz.

TAMAM