Ağız kokusu, sosyal hayatta bireyleri oldukça sıkıntıya sokan bir rahatsızlıktır. Kötü koku, hastanın özgüvenini zedeler, sosyal baskı oluşturup strese sebep olabilir, zaman zaman eliyle ağzını kapatarak konuşmasına bile neden olabilmektedir. Böylelikle bireylerin, diğer bireylerle iletişimi olumsuz olarak etkilenebilir.
Bireyler bu durumdan rahatsız ise mutlaka nedeninin araştırılması gerekmektedir. Ağız kokusu, tüketilen yiyeceklerden değil ağız içi veya sistemik nedenlerden ötürü meydana gelmektedir.

Ağız Kokusu Nedenleri

Diş hekimlerine, ağız kokusu nedeniyle gelen birey sayısı oldukça fazladır. Ağız kokusunun ağız içi, boğaz ve mide olmak üzere birden çok sebebi olabilmektedir. Öncelikle ağız içi detaylı bir şekilde muayene edilir ve radyografi çekilir. Böylelikle, ağızda kokuya neden olabilecek mevcut çürük, diş eti iltihabı, eski dolgular, uyumu bozulmuş protetik tedaviler, yarı gömük 20 yaş dişleri ve yetersiz ağız bakımı tespit edilir. Diş eti iltihabı ve buna bağlı diş eti kanaması, en çok ağız kokusuna neden olan faktördür. Bunu sırasıyla çürük dişler ve uyumu bozulmuş ve iyi temizlenemeyen eski protezler takip eder.
Diş hekiminin yapmış olduğu muayene sonucu eğer ağız içi kokuya sebep olabilecek herhangi bir durum yoksa sistemik diğer nedenler araştırılmalıdır. Bu nedenler arasında şeker hastalığı ve bu hastalığın neden olduğu azalan tükürük salınımına bağlı olarak ağız kuruluğu, reflü, burun tıkanıklarının sebep olduğu ağızdan solunum, sigara kullanımı, sinüs ve akciğer enfeksiyonları, uzun süreli açlık ve susuzluk sayılabilir.

Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Tedavinin ilk basamağı diş hekiminde başlamalıdır. Ağız içi tüm çürükler, dolgu ve kanal tedavileriyle restore edilmelidir. Diş taşları temizliği yapılmalı ve diş eti enfeksiyonları tedavi edilmelidir. Ayrıca ağızdaki sabit ve hareketli protezlerin yemek artığı kalabilecek tutucu alanları düzenlenmelidir. Tüm bunların sonrasında; bireylere, gerekli ağız içi hijyen eğitimi verilir ve rutin dil temizliğine teşvik edilir.
Hastanın ağız içi tedavileri bittikten ve hasta yeterli ağız bakımına kavuştuktan sonra rutin kontrollerle ağız kokusu takip edilir. Kokuya sebep olabilecek bütün sebepler giderildikten sonra hala hastanın şikayeti devam ediyorsa, altta yatan sistemik hastalıkların tespiti ve tedavisi için kulak burun boğaz ve gastroentroloji bölümlerine yönlendirilir.

Top
Randevu Al
Röntgen Gönder

Kişisel verileriniz KVKK kapsamında mevzuata uygun olarak toplanıp işlenmektedir. Daha fazla bilgi almak için Aydınlatma Metni’ni inceleyebilirsiniz.

TAMAM