Diş eti hastalığı, ortodontik tedavi, sert diş fırçalama, dişlerin pozisyonu ve yaşlanma nedeni ile diş eti çekilmeleri görülebilir. Diş eti çekilmeleri, açığa çıkan kök yüzeylerinde soğuk-sıcak hassasiyetine, kök çürüklerine ve estetik görünümün bozulmasına neden olabilir.
Periodontal Plastik Cerrahi (Serbest Diş Eti Grefti Ve Serbest Bağ Dokusu Uygulamaları)
Periodontal plastik cerrahinin amacı; diş eti kenarlarını yanak ve dudak hareketlerinden koruyan, diş eti çekilmesini önleyen, kemiğe sıkıca bağlı yapışık diş eti yüksekliğinin azaldığı durumlarda; diş eti yüksekliğini arttırmak ve mümkün olabildiğince kök yüzeyi örtmeye çalışmaktır. Her zaman kök yüzeyi örtme amaçlanmaz, çünkü her klinik durumda kök yüzeyinin tamamen örtülmesi mümkün değildir. Anatomik ve bölgesel faktörler tamamen uygunsa sağlanabilir. Kök yüzeyinin 0 tamamen kapanmasının istendiği durumda, bazı vakada 6 ay sonrasında ikinci operasyona ihtiyaç duyulabileceği bilinmelidir.
Yumuşak doku greftleri; diş ve implantların çevresinde doku kalınlığını arttırmak, yapışık diş eti miktarını arttırmak, mevcut diş eti çekilmesini tedavi etmek ileride oluşabilecek çekilmeleri, enfeksiyonu ve buna bağlı kemik yıkımını önlemek amaçlarıyla yapılır. Bu operasyonda, hastanın damağındaki verici bölgeden uygun genişlik ve derinlikte alınan diş eti grefti, diş etinin yetersiz olduğu veya kök yüzeyi örtülmesi istenilen alıcı bölgeye yerleştirilir. Operasyon sonrasında dikişler 10 gün sonra alınır. Dokunun alıcı bölge ile tam olarak bütünleşip iyileşmesi 2 aylık bir süreçte tamamlanır.