DİŞ ETİ ESTETİĞİNİN SAĞLANMASINA YÖNELİK TEDAVİLER
Diş etinin sağlıklı renk, şekil, doku kıvamı ve seviyesinin sağlanmasına yönelik yapılan tedavi adımları pembe estetik olarak adlandırılmaktadır. Diş etleri; pembe renkli, kanamasız, sıkı kıvamlı ve dişleri doğru seviyelerde çevrelediğinde sağlıklı ve estetik bir görünüm oluşturur. Sağlıklı dişler ve dişetleri arasındaki sağlanan pembe ve beyaz estetik harmonisi, gülüş tasarımının en önemli noktasıdır.
Diş eti estetiği tedavilerinde, farklı sorunları çözmeye yönelik farklı tedavi teknikleri ve süreçleri uygulanmaktadır.
Kuron Boyu Uzatma Tedavisi
Kuron boyu uzatma tedavisi; hem yumuşak doku (diş eti) hem de sert dokuyu (kemik) içeren bir tedavi tekniğidir.
• Bireylerin gülme ya da konuşma esnasında diş etleri fazla görünüyor ve estetik olarak bireyi rahatsız ediyorsa estetik amaçlı
• Dişin klinik kuron boyunda, diş sıkma, asit erozyonu, kırık gibi nedenlerle fazla madde kaybı varsa ve üzerine protetik restorasyon yapılması planlanıyorsa, dişin klinik kuron boyunu uzatmak amacıyla fonksiyonel amaçlı yapılır.
Bu tedavi tekniğinde, diş etindeki fazlalık kısım lazerle, koterle ya da cerrahi olarak çıkartılıp, yarım ay şeklinde şekillendirilir ve kemik yapısında da buna uygun olarak aşındırma yapılır. Sert ve yumuşak doku birbirine çok ince, estetik dikişlerle adapte edilir. 7-10 gün sonra dikişler alınır ve herhangi bir protetik tedavi yapmadan 6-8 hafta doku iyileşmesi beklenir.
Gingivektomi
Gingivektomi, sadece yumuşak dokuyu (diş etini) kapsayan bir cerrahi işlemdir. Tansiyon, epilepsi, immün sistemi baskılayan ilaç kullanımında, iltihapsal nedenli büyümüş ya da yapısal olarak gecikmiş pasif sürme nedeniyle büyümüş, hacmi normalden fazla artmış diş eti dokusunun cerrahi olarak uzaklaştırılmasıdır. Gingivektomi operasyonunda, lokal anestezi yapıldıktan sonra diş eti cerrahi olarak kesilip çıkarılır ve bölge koruyucu bir pat ile kapatılır. Periodontal pat 7 gün sonra alınır. Bu işlem sonucunda; diş eti iltihabı tedavi edilir, diş eti büyümesi ortadan kaldırılır, daha düzgün şekilli, daha kolay temizlenebilen, besin artığı birikimine, ağız kokusuna neden olmayan diş eti görünümü elde edilir. Bireyler sağlıklı ve estetik bir görünüme kavuşur.
Gingivoplasti
Gingivoplasti tekniği ile diş çevresindeki şekli, konturu, kıvamı bozulmuş, kalınlaşmış diş eti dokuları şekillendirilir. Gingivoplasti işleminde, diş eti dokusu; lazer, radyofrekans cerrahi aleti ya da bistüri yardımıyla şekillendirilir. Çoğu zaman, pat kullanımına gerek duyulmaz. Bu tedaviler; diş eti iltihabının tedavi edilmesi, dişeti kenarlarının seviyelenmesi veya protetik açıdan diş boyunun uzatılması amacıyla yapılır.