Dişeti Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Dişeti (periodontal) hastalıkları, dişleri çene kemiğine bağlayan alveol kemiği ve diş eti destek dokularının ilerleyici ve yıkıcı iltihabi hastalığıdır. Dişeti kenarı ve altında biriken bakteri plağı ve diş taşına karşı vücudun immün siteminin oluşturduğu iltihabi yanıtla başlar, dişeti çekilmesi, kemik kaybıyla sonuçlanabilirler. Dişeti enfeksiyonu tedavi edilmediğinde dişlerde sallanma, hareketlilik artışı, kayma, sarkma, çiğneme fonksiyonunda azalma ve daha ileri dönemde diş kayıpları meydana gelebilir. Tedavi edilmeyen dişeti enfeksiyonlarını, genel vücut sağlığını da olumsuz etkiler. Kalp hastalıkları, diabet gibi hastalıkları şiddetlendirebilir, hamilelerde düşük doğum ağırlığına neden olabilirler.

Dişeti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Dişeti çekilmesini, kemik yıkımını durdurmak ve doku kazancını sağlamak amacı ile subgingival küretaj tedavileri ve/veya flap operasyonları uygulanır.
Bu tedavilerin sonucunda; kök yüzeylerinin temizlenmesi ve cep derinliği azaltması hedeflenir. Böylece bireylerin ağız bakımı yapması kolaylaşır, ağızda bakteri birikimi riski azaltır. Dişeti enfeksiyonlarının yol açtığı dişeti kanaması, ağız kokusu, dişlerde sallantı hissi ortadan kalkar. Bireylerin doğal dişlerinin estetik ve fonksiyonel olarak ağızda kalma süresi uzar ve genel sağlık durumlarını dişeti enfeksiyonlarının olumsuz etkilerinden korumuş olurlar.

Subgingival Küretaj Tedavisi

Subgingival küretaj işleminde; dişeti dokusunun altındaki kök yüzeyi alanında birikmiş bakteri plağı, diş taşı, mikroorganizma artıkları lokal anestezi altında küret adı verilen özel el aletleri ve ultrasonik aletler yardımıyla temizlenir, dişetlerindeki iltihabi dokular ve epitel artıkları uzaklaştırılır.

Flap Operasyonu

Periodontal hastalığın ilerlediği, cep derinliğinin çok arttığı ve kemik kayıplarının arttığı vakalarda cerrahi flap operasyonu tedavisi gerekebilir. Bu operasyonda, lokal anestezi yapıldıktan sonra diş etleri kapakları, kemik yüzeyi açığa çıkacak şekilde kaldırılır, kök yüzeyleri iltihaplı doku artıklarından ve diş taşlarından temizlenir. Bozulmuş kemik konturları şekillendirilir. Gerekli durumlarda diş çevresinde yeniden destek kemik oluşturmak amacıyla kemik grefti ve membran gibi biomateryallar uygulanır. Bu biomateryaller, dişlerin çevresinde yeniden kemik ve dişeti dokusunun oluşmasına yardımcı olmaktadır. Kullanılacak olan materyaller insan veya hayvan kaynaklı ya da sentetik olabilir. Daha sonra dişetleri kapakları dikişlerle uygun konuma getirilir. Dikişler 7–10 gün sonrasında alınır.

Top
Randevu Al
Röntgen Gönder

Kişisel verileriniz KVKK kapsamında mevzuata uygun olarak toplanıp işlenmektedir. Daha fazla bilgi almak için Aydınlatma Metni’ni inceleyebilirsiniz.

TAMAM